Прополис

На всички е познат меда със своите уникални лечебни свойства. Всички са чували за пчелния прашец, отрова или пчелното млечице. Прополисът обаче е малко познат. Взето от народната медицина това необикновено ефективно лечебно средство е доразработено от учените и диапазона на неговите лечебни и козметологични свойства и действие е разширен и усъвършенстван.

Прополисът притежава уникална способност да убива болестотворните агенти, лекува всички кожни заболявания, язви на стомаха и дванадесетопъстника, гинекологични заболявания с възпалителен характер, хемороиди, хрема, грип, радикулит, олесяване на косата, дори туберкулоза на белите дробове.
Думата прополис има гръцки произход и преведена звучи “защита на града”.

Той представлява лепкаво, смолисто с приятен аромат и зеленикаво кафяв цвят вещество събирано и изработвано от пчелите. Не е хранителен продукт. С него пчелното семейство замазва цепнатините в кошера, уплътнява и полира пчелните килийки. Попадналите случайно в кошера животни биват жилени до умъртвяване и тъй като пчелите нямат сили да ги изхвърлят извън кошера ги балсамират с прополис. Мъртвото животно (мишка, жаба, змия и т.н.) лежи с десетилетия в този чудесен саркофаг без признаци на гниене или разлагане. Прополисът е с много сложен химичен състав. Съдържа растителни смоли, восък, етерични масла, цветен прашец, балсами, дъбилни вещества, восък, глюкозиди, флавоноиди, органични киселини, алдехиди, естери, алкохоли, аминокиселини, въглеводороди, свободни мастни киселини, витамини A, B1, B2, B6, C, E, микроелементи.

Както споменахме по-горе, прополисът притежава силно антимикробно и бактерицидно действие и балгодарение на тези си свойства успешно се използва в медицината за лечение на различни заболявания. Неговото силно балсамиращо действие се използва в козметиката с цел запазване на младостта за дълго време и повишаване устойчивостта на кожата.

Препаратите от прополис убиват причинителите на туберкулоза, дифтерит, сифилис, патогенните гъбички, стафилококите и още много други. Етеричните масла в прополиса по силата на обезболяващото си действие превъзхождат кокаина и новокаина. Спиртният разтвор на прополис се използва за обезболяване при поява на чувствителност на венците, при оголване на шийката на зъба, като се втрива с памучен тампон в продължение на няколко минути.

Прополисът се използва в медицината и е напълно безвреден за организма.

При вътрешно приемане на прополисово масло се забелязва повишаване на самочувствието, добро настроение и прекрасен сън.

Качественият прополис можете да познаете само ако сте пчелар или ако направите тест след като вече сте го закупили. Тестът е лесен и може да се приложи от всеки. Представлява реакция за обезцветяване на водния и на спиртния екстракт от прополис при добавяне към него на разтвор на калиев перманганат, като това става моментално. Висококачественият прополис обезцветява разтвор на калиев перманганат за 4.5 – 6.5 секунди. Некачественият прополис – за 17.5 секунди. Окислителният процес се забавя, когато прополисовият разтвор съдържа механични примеси и восък.

И така – уникалните качества на прополиса познати още от древността се прилагат и в днесшно време, може да се каже, че благодарение на прополиса животът ни се е съхранил и продължава да съществува. Към прополиса микроорганизмите не развиват привикване. Няма как да привикнат, тъй като съставът му се променя еволютивно, така както се променят растителните видове, а и няма пчелно семейство, което да произведе един и същ по състав прополис с друго пчелно семейство.

Подсилването на имунитета е най-добрия метод за предпазване от вирусни инфекции. В такива случаи е хубаво все повече да се обръщаме към чудесата от природата и да започнем да търсим естествени алтернативи на вредните лекарства. Познатите антибиотици помагат при борбата с вирусните заболявания, но оказват и значителни вреди на организма. Прекомерната им употреба отслабва имунната система и увеличава резистентността (устойчивостта) на микроорганизмите към тях.

В народната медицина можем да намерим чудесни заместители на антибиотиците. Следвайки максимата, че най-добрата защита е атаката, човек не трябва да чака появата на вирусната инфекция, за да вземе предпазни мерки. За да не се разболяваме и за да не прибягваме винаги до фармацевтични методи за лечение, всеки от нас следва да укрепи имунната си система, която най-добре може да се справя с бактериите и вирусите.

Отлично естествено средство за подсилване на имунитета е прополисът, наричан още пчелен клей. Прополисът е уникален пчелен продукт, който човекът използва от хилядолетия, и който за това време е доказал способността си да се справя с вредните микроорганизми. Асирийците го използват за лечение на рани и тумори. Жреците в Древен Египет го употребяват като лек за различни болести и при балсамиране. С негова помощ пък инките се борят с треската. Известният персийски лекар и философ Авицена описва прополиса като мощен антисептик, даващ жизненост.

Прополисът (пчелният клей) представлява смолисто вещество с тъмнозелен до кафяв цвят. Той е съставен от смоли 50-80%, восъци 10-35%, етерични масла 5-15%, прашец 5-15% и много други биологично-активни вещества. Изключително богат е на важни витамини и минерали. Флавоноидите са основният компонент на прополиса и представляват около 25% от неговия състав. Флавоноидите имат противомикробно, антивирусно, противовъзпалително и антиинфекциозно действие върху човешкия организъм.

Растенията, изложени на вредните действия на бактерии, вируси, плесени, слънчева радиация и др., отделят върху младите пъпки смолисти вещества, които ги предпазват от тези вредни фактори. Пчелите събират тези вещества, смесват ги с прашец и със собствени секрети и така се получава прополиса, който те внасят в пчелното гнездо. Те използват прополиса за полиране и дезинфекциране на пчелните килийки преди майката да снесе яйца в тях. Използвайки прополиса пчелите подържат постоянно стерилно пчелното гнездо.

Прополисът е доказан имуностимулатор, който се окачествява и като естествен широкоспектърен антибиотик. Той не само предпазва от инфекциозни заболявания, но и помага на организма да се справи с тях. Прополисът е един от малкото естествени продукти, които имат антивирусно действие. Научно установено е, че екстрактът от прополис спира развитието на Virus influenzae (грипен вирус).

Не случайно пчелният клей е лидер сред натуралните средства за превенция на грипни инфекции. Съвременните изследвания доказват, че хората, редовно приемащи прополис, не страдат от настинки, а и развиват естествен имунитет към най-често срещаните вируси, сред които и причинителите на повечето разновидности на грипа. За разлика от антибиотиците, прополисът може да се приема от всеки здрав човек като профилактика. Съчетавайки го с пчелно млечице – друг вълшебен продукт на пчелите, защитните сили на организма се увеличават драстично. Не чакайте грипа или настинката, за да посегнете към прополиса!

 

Основна страница:
Красотата е здраве

 

online mba universities
  Countomat website statistics and webcounter (Statistik and Logfileanalyse, Statystyk, Statistici, Statistique)  

Keywords: Красота Здраве Тампони Ортопедични пластири за мъже жени Продукти течна форма Алое Вера Кордицепс капсулирана форма Гинко Билоба Женшен Пчелно млечице Глог Тянли Прополис Натурал потент Кордянг Мумийо Описание свойства и прилагане Чайове Антилипиден чай за отслабване с женшен от Китай Зелен Черен чай Тонизиращи за мъже Кафе Тянли Аксесоари Апликатори масажори Варна София Русе Добрич Бургас Пловдив Плевен България